Nowości kosmetyczne trufla w spa, luksusowa ceremonia.
Szukasz nowych zabiegów w swoim gabinecie kosmetycznym spa, wellness czy hotelu spa? my oferujemy bardzo ciekawy luksusowy zabieg na ciało z czarnej trufli marki Duaner, to prosty zabieg który składa się z peelingu maski błotnej i masażu można go wykonać bez kapsuły, konieczny tylko jest prysznic, jakie właściwości tego zabiegu?
Aminokwasy w truflach
Białko stanowi 20% suchej masy dojrzałych trufli. Grzyby zawierają cenne aminokwasy egzogenne oraz takie, które stanowią źródło siarki - cysteinę i metioninę (uczestniczącą w reakcjach metyzacji DNA). Przyswajalność aminokwasów znajdujących się w truflach jest dobra i dla niektórych gatunków bywa porównywalna z przyswajalnością białek pochodzących z roślin strączkowych - fasoli czy grochu.
Witamina D
Charakterystyczną cechą trufli jest zawartość ergosterolu. Ta substancja to prekursor witaminy D - składnika, który w dużym stopniu odpowiada za budowę i strukturę kości. Grzyby to jedyne źródło witaminy D niebędące źródłem pochodzenia zwierzęcego. Na trufle powinni zatem zwrócić uwagę wegetarianie i weganie.
Zawartość tłuszczy
Trufle są ubogie w lipidy i sterole. Zawartość tłuszczy w ich przypadku nie przekracza bowiem 5% suchej masy produktu. To powoduje, że grzyby te to produkt niskoenergetyczny. Lipidy zawarte w truflach nie są wartościowe - jedynie 10% z nich stanowią pożądane kwasy tłuszczowe omega-3.
Właściwości zdrowotne trufli
Antybakteryjne i antyoksydacyjne działanie trufli
Trufle mają działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne. Te właściwości wykorzystuje medycyna ludowa, w której grzyby te są stosowane w leczeniu schorzeń skóry i oczu. Wyciągi alkoholowe z trufli wykazują aktywność wobec bakterii gram dodatnich, m.in. gronkowca złocistego, laseczki siennej, pałeczki ropy błękitnej.
Antyoksydanty są szczególnie ważne w profilaktyce chorób zapalnych, serca i nowotworów. Trufle mają właściwości przeciwutleniające, jednak mrożenie i konserwowanie grzybów sprawia, iż tracą one antyoksydacyjne działanie.
Wyjątkowe właściwości kosmetyczne
Trufle zawierają substancje czynne o właściwościach regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Wyciągi z tych grzybów są zatem pożądanym składnikiem kosmetyków, w szczególności produktów anty-age oraz wspomagających odbudowę naskórka. Istnieją całe linie kosmetyków, które charakteryzują się zawartością wyciągów z trufli. Grzyby te wykorzystywane są także podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Pomagają nie tylko wygładzić zmarszczki, ale także rozjaśnić skórę i zwiększyć jej elastyczność. Ponadto na podstawie badań naukowych stwierdzono, że wyciągi wodne z trufli wpływając na układ odpornościowy, pobudzają komórki do regeneracji.
Zabieg z czarnej trufli znajdziesz na naszej stronie
Komentarze
Prześlij komentarz